Мерітократична партія України

Достойна влада – заможна країна

Заява МПУ щодо антиекологічної спрямованості чинної Програми діяльності Кабінету Міністрів України

Липень 20, 2020

 

Програма діяльності Кабінету Міністрів України, затверджена урядом 12 червня 2020 року, не тільки не передбачає конкретних механізмів економічного зростання й підвищення соціальних стандартів життя українських громадян, а й спрямована на стрімке руйнування навколишнього природного середовища.

Не дивлячись на те, що 18 червня Верховна Рада вдруге не затвердила урядову програму, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль планує реалізовувати вище згадану програму діяльності, не зважаючи на її несхвалення більшістю народних депутатів.

У той час, коли весь цивілізований світ консолідує зусилля заради збереження довкілля й боротьби зі змінами клімату; у рік, коли наша країна зіткнулася з наймасштабнішими лісовими пожежами та іншими природними катаклізмами, український уряд продовжує жити парадигмою посилення експлуатації природних ресурсів й провадження екстенсивних способів господарювання. Зокрема, положеннями розділу 5.7 «Земельна реформа» передбачається максимальне залучення земель у сільське господарство, в тому числі за рахунок повернення самозалісених сільськогосподарських угідь до стану, придатного для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Тобто замість збереження самосійних лісів уряд пропонує вирубати їх, а землі переорати!

Однак дозволити знищити ліси, вирощені самою природою на площі близько 1,5 млн. га, без будь-яких державних затрат, – це не тільки безвідповідально, а й суперечить національним інтересам країни.

Окремої уваги заслуговує передбачене програмою відновлення меліоративних систем для подальшого осушування боліт і торфовищ, яке, буз сумніву, призведе до збільшення масштабів та кількості пожеж у природних екосистемах.

Незадовільна якість урядової програми, особливо, що стосується екологічної складової, свідчить про низьку кваліфікацію наявних кадрів або ж відсутність у складі Кабінету міністрів фахівців із належною професійною підготовкою й відповідним досвідом роботи, зокрема в сфері захисту навколишнього природного середовища.

Саме тому закликаємо уряд та законодавців дослухатись до порад і рекомендацій численних експертів і фахівців у сфері захисту довкілля, незалежних природоохоронних громадських організацій, здійснивши наступні першочергові кроки:

1) Запровадити в законодавство термін “самосійний ліс”. Як орієнтир можна взяти визначення Продовольчої та аграрної програми ООН.

2) Внести зміни до земельного законодавства з метою ідентифікації таких ділянок під час проведення інвентаризації й підготовки до продажу земель державної та комунальної власності.

3) Надати самосійним лісам офіційного статусу лісів, зокрема шляхом передачі залісених земель державної та комунальної власності у користування державних лісгоспів.

4) Обмежити продаж самозалісених земель державної та комунальної власності.

5) Передбачити в регіональних екологічних фондах окремої статті витрат на фінансування розробки проектів землеустрою для зміни цільового призначення – на землі лісогосподарського призначення.

6) Скасувати земельний податок для власників самозалісених земель у випадку ведення ними лісового господарства.

Впровадження та реалізація цих кроків не тільки дозволить збільшити площу лісових масивів країни без зайвих витрат коштів платників податків, а й суттєво покращить екологічну ситуацію в країні, підвищить імідж країни на міжнародній арені, як країни, що робить значний внесок у глобальну боротьбу зі змінами клімату, виконуючи не тільки положення Паризької Угоди, а й інших міжнародних кліматичних домовленостей.