Мерітократична партія України

Достойна влада – заможна країна

Україна і сучасний світ: виклики й перспективи

Грудень 16, 2017

16 грудня 2017 року за ініціативи Мерітократичної партії України відбувся круглий стіл на тему «Україна і сучасний світ: виклики й перспективи», де були розглянуті та обговорені основні проблеми та перспективи України у сфері міжнародних відносин.           

В роботі круглого столу взяли участь голова МПУ Худолій С.М., члени Політичної Ради МПУ Побережна А.В., Мась О.О., Позняк Я.Л., голова Української республіканської партії та Громадської ліги “Україна-НАТО” Джердж С.Ф., голова МГО «Всесвітня Ліга Миру» Файдун М.І., президент ГО «Дипломатичний прес-клуб» Биков С.О., директор ТОВ «Геол-стрім» Шовкопляс В.П., голова Всеукраїнської спілки інвалідів Чорнобиля Дерда І.І., відомі експерти Паустовська Л.Л., Жугай В. Й., а також досвідчені представники силових структур Олександр Данильчук та Олександр Лотош.

Найбільшою загрозою й викликом для України від зовнішнього світу визнано військову агресію Російської Федерації й захоплення нею частини суверенної території України, що порушило територіальну цілісність та похитнуло незалежність нашої держави, призвело до суттєвих людських і економічних втрат, послаблення позицій на міжнародній арені.

В подібній ситуації визнано необхідність посилення зусиль для реалізації намірів вступу України до НАТО. Була підтримана теза, що забезпечення миру та безпеки, підвищення обороноздатності країни може здійснюватися швидше та ефективніше не тільки власними силами, а й можливістю використання участі в організаціях колективної безпеки та оборони, зокрема в новоствореній європейській PЕSCO та НАТО.

Більшість присутніх визнали, що серед векторів зовнішньополітичного курсу України на міжнародній арені євроінтеграція є пріоритетною. Проте не варто забувати про можливості й перспективи розвитку економічного й політичного співробітництва з країнами Близького Сходу, Африки, Індією та Китаєм.

З Російською Федерацією необхідно будувати взаємовідносини виключно на паритетних умовах і з належним відстоюванням своїх політичних, державницьких позицій та економічних інтересів.

Була озвучена думка, що покращення позицій України на міжнародній арені неможливі без зміни діючої влади, без масового оновлення політичного істеблішменту, що важко досяжне без зміни свідомості громадян України. Приведення до влади талановитої та освіченої молоді, а не корумпованих старих політиків та їх прибічників, сприятиме оновленню держави та зміцненню її позицій у всіх сферах внутрішнього та зовнішньополітичного життя.

Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави.

Зовнішньополітична діяльність України спрямована на забезпечення її національних інтересів і безпеки шляхом підтримання  мирного і взаємовигідного  співробітництва з членами міжнародного співтовариства за загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права.

Учасники обговорення підготували тези щодо розглянутої тематики, які будуть використовуватися в програмних та планових документах близьких МПУ громадсько-політичних організаціях.