Мерітократична партія України

Достойна влада – заможна країна

Заява МПУ щодо пенсійної реформи та її наслідків

Грудень 5, 2017

   Більше півроку уряд заявляє про успішну пенсійну реформу, яка має суттєво підвищити рівень життя мільйонів українців. Проте більшість пенсіонерів вже змогла переконатися у невідповідності слів реаліям. Для майже 5 мільйонів українських пенсіонерів розмір виплат збільшився менш ніж на 200 грн.  Але саме ці пенсіонери мають значний трудовий стаж роботи, переважно на промислових підприємствах та виробництвах з важкими умовами праці. Одночасно майже 100 тисяч пенсіонерів отримали підвищення розміром в 5 тисяч гривень і більше.

Вважаємо ситуацію неприпустимою й такою, що впроваджує непропорційний та несправедливий розподіл благ у суспільстві. МПУ виступає проти поглиблення соціальної несправедливості й майнової нерівності. А формули та розрахунки, які впроваджені чинною владою, вважає помилковими.

 Аналіз реформи, що впроваджується урядом під керівництвом В.Гройсмана, свідчить що:

 

1. справедливої формули не знайдено – новопризначені пенсії фактично не зросли у більшості пенсіонерів;
2. «зрівнялівка» для більшості пенсіонерів не ліквідована;
3. великий стаж не компенсує низьку зарплату;
4. відбувається фактичне зниження вартості страхового стажу;
5. зміни у пенсійній системі і зміни у системі оплати праці не є системними, оскільки не передбачають запровадження накопичувальної пенсійної системи.

 

   Саме тому “нова” система призначення пенсій потребує термінового перегляду та вдосконалення заради відновлення соціальної справедливості та забезпечення гідного рівня пенсій.
   МПУ вимагає не проводити чергового вдосконалення старої солідарної пенсійної системи, а професійно втілити в життя справжнє реформування важливої соціальної сфери.
МПУ закликає уряд та депутатів Верховної Ради України переглянути формулу, за якою здійснили перерахунок пенсій, відновити диференціацію розмірів пенсій залежно від отримуваного заробітку та страхового стажу, переглянути умови щорічної індексації й хоча б частково запровадити персональну накопичувальну систему пенсійного забезпечення.