Мерітократична партія України

Достойна влада – заможна країна

Мерітократична партія України підтримує концепцію реального розвитку самоврядування в м. Києві

Травень 27, 2017

27 травня 2017 року відбулась зустріч представників мерітократичної спільноти з експертною групою громадської організації “Громадська рада самоврядування” на чолі з Віталієм Комовим. В ході зустрічі була презентована нова концепція становлення структурованої територіальної громади на прикладі міста Києва. Розробник даної концепції В. В. Комов наголосив, що запропонована Концепція відповідає Конституції України, а також духу і змісту Європейської хартії міст II, яка була прийнята на 15-тій пленарній сесії Ради Європи в 2008 році у Страсбурзі.

Основна відмінність від існуючої системи місцевого самоврядування є те, що пропонується об’єднання жителів міста в громади кількох рівнів: 1. громада будинку; 2. громада мікрорайону (до 30 тис. жителів); 3. територіальна громада району. Основою місцевого самоврядування територіальної громади є Громада мікрорайону, яка має взяти на себе такі повноваження, як: погодження використання землі на території мікрорайону; благоустрій території; ремонт та реставрація будинків; надання матеріальної допомоги; організація дозвілля для дітей та дорослих; формування й затвердження проекту бюджету соціально-економічного й культурного розвитку мікрорайону; контроль за виконанням плану та цільового використання коштів та ін.

Особливістю запропонованої Концепції є побудова територіальної громади знизу, яка матиме право та реальну можливість самостійно вирішувати питання місцевого значення, що відповідає статті 2 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні, однак абсолютно не враховано Урядовою концепцією реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, тобто не передбачено реальних правових механізмів здійснення місцевого самоврядування безпосередньо територіальними громадами.

Щодо реалізації даної Концепції потрібно здійснити наступні кроки: 1. Міським радам затвердити Програму реалізації пілотних проектів щодо децентралізації в системі місцевого самоврядування; 2. Передбачити в Програмі створення групи фахівці для супроводу пілотних проектів (в окремих районах Києва); 3. Відкрити громадський центр комунікацій; 4. Створити громадські редакції в комунальних та державних засобах масової інформації; 5. Забезпечити фінансовими ресурсами реалізацію пілотних проектів; 6. На основі здобутого досвіду та результатів на місцевому рівні внести необхідні зміни в національне законодавство з метою поширення даної концепції на території інших міст України, в яких проживає 30 мільйонів громадян України.

Голова Мерітократичної партії України Худолій С.М. подякував Комову В.В. за цікаву й змістовну презентацію, зауваживши, що для впровадження в життя даної концепції необхідна не тільки політична воля правлячої верхівки, а й перш за все зміна її на більш компетентну, патріотичну та чесну владу, що зможе на принципах мерітократії встановити в державі реальний вплив громадян на всі процеси, що відбуваються в суспільно-політичному, господарському і культурному житті країни.