Мерітократична партія України

Достойна влада – заможна країна

Заява МПУ з приводу неефективної роботи державних антикорупційних органів

Вересень 15, 2020

 

На сьогодні до протидії корупції в Україні залучена ціла низка уповноважених державою органів: Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП), Державне бюро розслідувань (ДБР), Вищий антикорупційний суд України (ВАСУ), Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), Служба безпеки України (СБУ), Національна рада з питань антикорупційної політики при президентові України та ін.

 

Водночас до суду передається мінімальна кількість обвинувальних актів по високопосадовій корупції. Залишається актуальною проблема занадто дрібних сум коштів, які повертаються до державного бюджету внаслідок розслідування справ за корупційними статтями. Немає прогресу у поверненні коштів корупціонерів, виведених в іноземні юрисдикції. В органах місцевого самоврядування корупційні схеми працюють без будь-яких перешкод з боку контролюючих органів.

Чинна влада продовжує практику попередників й зосередилась на створенні нових правоохоронних органів.

Так, Верховна Рада України прийняла за основу законопроект № 3087-д, яким передбачається створення Бюро економічної безпеки – правоохоронного органу, який займатиметься розслідуванням серйозних економічних та фінансових злочинів. Згідно з документом, директор Бюро призначатиметься за підсумками конкурсу та звільнятиметься з посади Президентом України, однак можливе його перепідпорядкування Кабінету міністрів України.

Кабмін взяв на себе зобов’язання щодо ліквідації податкової міліції та створення вище згаданого бюро в обмін на макрофінансову допомогу від Європейського Союзу в розмірі 600 мільйонів євро.

Однак попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних правопорушень, особливо тих, які вчинені високопосадовцями, є неможливим допоки керівники вище згаданих антикорупційних і правоохоронних органів призначатимуться й затверджуватимуться на посадах вищим політичним керівництвом країни.

Саме тому закликаємо Президента України, Кабмін і народних депутатів України врешті-решт проявити політичну свідомість й державницьку позицію, вивівши антикорупційні органи з-під будь-якого політичного контролю та впливу, аби їх діяльність була повністю незалежною, політично незаангажованою, неупередженою і найголовніше – результативною.