Мерітократична партія України

Достойна влада – заможна країна

Заява МПУ щодо порушення прав громадян України на безпечне для життя і здоров’я довкілля

Жовтень 14, 2019

Практично протягом усього періоду незалежності України у вищому законодавчому органі й на найвищих керівних посадах країни переважали люди, які були  власниками або ж представниками великого бізнесу. Результатом цього явища стало прийняття багатьох законів, спрямованих на захист в першу чергу власних, зокрема бізнесових інтересів.

Так, мораторій на перевірки бізнесу, який почав діяти в Україні з 2014 року, передбачений законом України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», мав на меті припинення тиску на підприємців з боку контролюючих органів та стимулювання розвитку малого й середнього бізнесу.
Однак, не дивлячись на деяке полегшення у веденні підприємницької діяльності, впровадження вище згаданого мораторію й передбачене ним обмеження перевірок суб’єктів господарювання призвели до масових зловживань у сфері дотримання природоохоронного законодавства.
Практично щодня телевізійні канали транслюють сюжети про діяльність промислових підприємств в різних куточках України, які систематично порушують санітарно-гігієнічні та екологічні норми, завдаючи непоправної шкоди природі й здоров’ю громадян України.
Численні звернення людей до державних контролюючих органів, зокрема до територіальних органів Державної екологічної інспекції України не дають жодного результату. Фактично люди залишаються сам-на-сам із існуючими екологічними проблемами та порушенням їхніх законних прав.
Сама тому наполягаємо й вимагаємо від КМУ та чинного складу Верховної Ради України:
1) Посилити державний нагляд (контроль) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.
2) Внести зміни до Порядку організації та проведення перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання ними вимог природоохоронного законодавства, яким визначена процедура проведення таких перевірок й оформлення їх результатів.
3) Надати право державним інспекторам з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції України здійснювати перевірки суб’єктів господарювання, які справляють значний негативний вплив на навколишнє природне середовище, без повідомлення керівництва таких підприємств про те, чому і коли до них прийде інспектор.
4) Водночас посилити відповідальність представників Державної екологічної інспекції України за неналежне виконання своїх службових обов’язків та «прикривання» фактів порушення природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання.
5) Заборонити структурним підрозділам обласних державних адміністрацій надавати дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, спеціальне водокористування та інше, якщо суб’єкт господарювання не має необхідного пилогазоочисного обладнання або очисних споруд, які функціонують належним чином.
Переконані, що забезпечення захисту навколишнього природного середовища й гарантування права громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля повинні стати одними із пріоритетів діяльності новообраної української влади, яка на парламентських виборах 2019 року в переважній більшості підтримала запропонований їй Порядок денний екологічної безпеки.