Мерітократична партія України

Достойна влада – заможна країна

Заява МПУ стосовно необхідності реформування виборчого законодавства

Жовтень 30, 2017

Становлення й процвітання України не можливі без кардинального реформування виборчого законодавства.

Оскільки існуюча, змішана, система виборів не сприяє політичній структуризації парламенту, встановлений (передбачений нею) прохідний бар’єр не дає можливості проходження до вищого законодавчого органу країни позапарламентських політичних партій, а великі розміри грошової застави відкривають шлях до участі в парламентських виборах виключно тим політичним силам, яких фінансують великі фінансово-промислові і медійні групи,

Мерітократична партія України наполегливо рекомендує народним депутатам України, пригадавши свої передвиборчі обіцянки і програмні засади, внести зміни у виборче законодавство України, які передбачали б наступне:

1. Скасування мажоритарної системи виборів народних депутатів України.
2. Зміна та циклічна ротація керівного складу Центральної виборчої комісії (ЦВК). Виключення можливості безстрокового обіймання членами Центральної виборчої комісії їхніх посад і створення механізму дієвого громадського контролю за роботою ЦВК.
3. Відміна прохідного ба­р’єру на парламентських виборах із 10-кратним зменшенням розміру грошової застави на парламентських виборах (по багатомандатному округу), за умови проведення парламентських виборів за відкритими списками.
3. Припинення державного фінансування політичних партій, котрі вже перебувають у парламенті, з метою створення рівних умов конкурування для парламентських та позапарламентських партій.

Переконані, що такі зміни у виборчій системі України сприятимуть реальному оновленню політичної еліти країни й дозволять на практиці запровадити мерітократичні принципи формування державної влади, державного управління та розвитку держави.