Мерітократична партія України

Достойна влада – заможна країна

Заява МПУ щодо неефективності МВС України в умовах суттєвого погіршення криміногенної ситуації

Жовтень 13, 2016

Мерітократична партія України рішуче засуджує незадовільну організацію діяльності поліції, яка, очевидно, не справляється із покладеними на неї функціями, що стосуються захисту життя, здоров’я, прав і свобод громадян, власності, природного середовища, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань.

Ріст злочинності набрав катастрофічного характеру: за два останні роки кількість тяжких злочинів збільшилася у 1,5-2 рази.Керівництво МВС та Генеральної прокуратури раз за разом виправдовує таку ситуацію всім відомими соціально-економічними та політичними причинами, проте за ними не бачить відомчих прорахунків та помилок. Поза їхньою увагою залишається повне розбалансування та безвідповідальність в системі органів внутрішніх справ.

Реформування має більшою мірою декларативний та декоративний характер. Не поодинокими є випадки бездіяльності чи саботажу поліції, результатом чого є наднизький рівень розкриття правопорушень. Водночас – безкарність мотивує злочинців ще активніше, сміливіше і нахабніше здійснювати протиправні дії. Статистика роботи слідчого апарату вражає: в 2015 році правоохоронці зуміли довести до суду менше 30% справ, а за перше півріччя 2016 року показник склав близько 17%.

Масовими є випадки, коли слідчі не опрацьовують і закривають навіть нескладні кримінальні провадження, часто не повідомляючи потерпілих. Люди залишаються сам на сам зі своїми проблемами, в той час як відповідні органи самоусунулися від виконання покладених на них оперативно-розшукових, кримінально-процесуальних та профілактичних функцій. Мають місце випадки перевищення повноважень працівниками поліції, іншими словами – самоуправство. Керівний склад МВС має усвідомити, що все це підштовхує людей до самосуду та інших негативних дій, які призведуть до погіршення загальної ситуації.

МПУ наполягає на невідкладному реагуванні та докорінному виправленні ситуації в системі МВС. І в першу чергу, що стосується ліквідації суттєвого дисбалансу в оплаті праці в різних відомствах, встановлення кваліфікаційних нормативів, дієвих та адекватних стимулів для розкриття злочинів. Також звертаємо увагу на необхідність організації та проведення постійних непублічних перевірок та очищення лав правоохоронців із залученням та інформуванням громадянського суспільства.

МПУ закликає керівництво Міністерства внутрішніх справ України до реальної, а не показної боротьби зі злочинністю, до щоденної кропіткої та ефективної роботи на благо України та всього суспільства.