Мерітократична партія України

Достойна влада – заможна країна

Заява Мерітократичної партії України щодо намірів уряду запровадити ринок землі

Травень 18, 2017

Мерітократична партія України наполягає на продовженні мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, допоки не буде врегульоване земельне законодавство й запропонована прозора та цивілізована земельна реформа

Відповідно до підписаного з МВФ меморандуму мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначеннямає бути скасовано до кінця 2017 року.  Попри запевнення Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсманапро те, що буде створена така ринкова модель, коли землю продаватимуть-купуватимуть виключно фізичні особи з громадянством України, очевидно, що в умовах масового зубожіння пересічних громадян України, в тому числі фермерів, землю скуплять великі агрохолдинги і іноземні компанії, що важко назвати земельною реформою.

Результатом земельної реформи повинно стати створення робочих місць на селі, що, перш за все, можливе в результаті діяльності малих та середніх фермерських господарств, а не великих аграрних компаній, котрі, як правило, потребують мінімум робочої сили і націлені на експорт необробленої сільськогосподарської продукції – сировини.

Проте замість створення сприятливих умов для бажаючих працювати на селі, в тому числі запровадження пільгових умов оподаткування й надання доступних кредитів, керівництво держави своїми діями веде до знищення фермерських господарств, оскільки орендовані у селян паї, будуть продані тому, хто володіє більшими фінансовими ресурсами і тут умови для конкурування явно не рівні – землю розкуплять і узурпують декілька фінансових кланів.

Керівництво держави не враховує той факт, що близько 80% громадян України виступають проти продажу землі, а більше 90% аграріїв не мають коштів, аби купити землю, яку вони зараз обробляють.

Саме тому вважаємо, що в нинішній економічній й військово-політичній ситуації прийняття рішення про запровадження ринку землі є не тільки передчасним і недоцільним, а й соціально вибуховим, про що свідчать численні протести фермерів, що періодично проходять по всій території України.

Ми не повинні допустити чергового «розбазарювання» й масштабної монополізації безцінного народного майна – української землі, як це відбулось у 90-х роках із промисловими та іншими підприємствами державної власності.