Мерітократична партія України

Достойна влада – заможна країна

Позиція Мерітократичної партії України щодо призначення нового Генерального прокурора

Лютий 23, 2016

Мерітократична партія України оприлюдненням своєї позиції звертає увагу суспільства на важливий етап розвитку країни. Генеральна прокуратура та її очільник знаходяться в епіцентрі боротьби з корупцією, в наріжному камені системи влади. За оцінками експертів та громадськості, саме тут знаходиться початок та кінець головної перешкоди розвитку країни за цивілізованими правилами – без кругової поруки нечесних та користолюбних чиновників.

Саме тому, сьогодні до подій пов’язаних з призначенням Генерального прокурора прикута увага не тільки українського суспільства, але й всього демократичного світу. Можливо, саме тут знаходиться точка неповернення: або реформи відбудуться, або досвічена в підкилимній боротьбі гвардія старої системи закриє вікно можливостей. І саме зараз, в цей відповідальний момент, МПУ рішуче проголошує  тезу про необхідність тотального застосування в кадровій політиці державного управління мерітократичних принципів.

Важливою є не тільки особа генпрокурора, але й процедура його підбору та призначення. Мерітократична партія наполягає, що має застосовуватися лише конкурсний підхід з залученням всіх професійних спільнот правоохоронних органів: від незалежних адвокатів до слідчих Служби безпеки України, а також експертів у сфері юриспруденції та представників громадянського суспільства.

За баченням Мерітократичної партії, потрібен прозорий розгляд кандидатур на відповідність наступним головним вимогам: необхідна компетентність, беззастережна чесність, підтверджена життєвим шляхом готовність служити народу України. Розгляд та обговорення всіх цих складових по кожному з претендентів має відбуватися публічно, скрупульозно та з застосуванням всіх можливостей як держави, так і громадянського суспільства. Тільки в такий спосіб відібрана та призначена на посаду Генерального прокурора України людина зможе забезпечити очікуваний суспільством результат, повернути довіру народу, інвесторів, союзників до державних інституцій України.

МПУ пропонує невідкладно ініціювати та підтримувати широке громадське обговорення та висвітлення всіх процесів, що пов’язані з відбором та призначенням на ключові посади в державі. Тільки активні та спільні дії громадян, професійних спільнот та справжніх політиків в питанні кадрових призначень приведуть до результативних позитивних змін в країні.